Från Photoshop till XD: Adobe och utbudet av designverktyg

Adobe Systems Inc. är ett amerikanskt multinationellt datorprogramföretag som grundades 1982 av John Warnock och Charles Geschke. Det är faktiskt uppkallat efter Adobe Creek, en flod i Los Altos, Californien som rinner bakom en av grundarnas föräldrahem. Företaget är välkänt inom grafisk formgivning för sina mjukvaruprodukter, som inkluderar Photoshop, Illustrator och Acrobat, som används i stor utsträckning inom grafisk design, videoredigering och dokumenthantering.

Under företagets tidiga år fokuserade Adobe på att utveckla programvara för marknaden för desktop publishing. 1989 släppte företaget Photoshop, som snabbt blev branschstandard för bildredigering och manipulation. Under de följande åren utökade Adobe sin produktlinje till att omfatta en rad design- och produktivitetsverktyg, som Illustrator, InDesign och Acrobat. I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet anammade Adobe uppkomsten av internet och började utveckla programvara för webbdesign och utveckling, som Adobe Flash och Dreamweaver. 2005 släppte företaget Creative Suite, ett paket av dess design- och utvecklingsprogramvaror som sedan dess har blivit branschstandarden för kreativa proffs. Under de senaste åren har Adobe fortsatt att utöka sitt produktutbud och har även fokuserat på att utveckla AI (artificiell intelligens) och maskininlärningsteknik genom sin Adobe Sensei-plattform. Idag är Adobe en ledande leverantör av kreativa programvarulösningar.

Uppfinningen av PDF-filer skedde 1991 av medgrundaren Dr. John Warnock. De flesta känner nog till Adobe för sin Acrobat Reader som numera är industristandard för att läsa PDF. Den mer avancerade Adobe Acrobat och Acrobat Pro hjälper till att skapa avancerade PDF filer. 

”uppfinningen av PDF-filer skedde 1991 av medgrundaren Dr. John Warnock”

Ett av de mest populära Adobe-verktygen för webbdesign är Photoshop. Denna kraftfulla bildredigeringsprogramvara låter designers skapa, manipulera och optimera grafik för webben. Med Photoshop kan du skapa anpassad grafik, ikoner och knappar, samt redigera och retuschera foton. Illustrator är ett annat Adobe-verktyg som är populärt. Denna så kallade vektorgrafikmjukvara låter designers skapa logotyper, ikoner och andra element som kan skalas till valfri storlek utan att förlora kvalitet. Adobe XD är ett nyare verktyg som är speciellt utformat för användarupplevelse och gränssnittsdesign. Det låter designers skapa wireframes, prototyper och modeller för webbplatser och mobilappar.

Dreamweaver är fokuserat på kodutveckling. Det är en fullfjädrad kodredigerare som gör det enklare för designers att skriva, testa och felsöka HTML, CSS och JavaScript-kod.

Utöver dessa verktyg erbjuder Adobe även en rad resurser och supportalternativ för att hjälpa designers att lära sig och få ut det mesta av sin programvara. Detta inkluderar handledningar, användarforum och kundsupport. Sammantaget är Adobe ett bra val för webbdesign och utveckling med användarvänliga verktyg.

Vi använder hela Creative Suite flitigt. Även de senare tillskotten inom marknadsföring och SEO, Sensei exempelvis. Vi ser fram emot utvecklingen inom Adobeportföljen och att den integreras med olika former av generering.

Läs mer: Adobes 5 snyggaste högkvarter  |  Designspecial om Utah Campus.

Foto: Adobe Utah Campus (TechBehemoths).


TEXT
Reception™ företagsrådgivning
info@receptionadvisory.se


Reception™ bloggar om allt från marknadsföring, företagande och entreprenörskap till finans, bygg- & fastighetsmarknaden. Vi erbjuder företagsrådgivning och tjänster inom digitalisering. Vi föremedlar även redovisningstjänster och verktyg för automation. Besök oss på www.receptionadvisory.se.