Fördelarna och nackdelarna med att arbeta hemifrån - i vår nya digitala värld

I och med utvecklingen av molntjänster, fjärråtkomst och virtuella team upptäcker allt fler att de kan utföra sitt arbete från sitt eget hem - eller varför inte på stranden? Sand mellan tårna kan öka kreativiteten (enligt obekräftade experter). 

Fenomenet "digital nomad" har blivit så stort att vissa länder, exempelvis Spanien, har infört särskilda skatteregelverk utformade kring dessa egenföretagare. Detta ger inte bara arbetstagare och företagare en större flexibilitet, utan har också omfattande konsekvenser som kan påverka hur företag fungerar i grunden. Och även om det är fantastiskt att kunna njuta av bekvämligheten med att arbeta på distans finns det också vissa nackdelar som följer med denna nyvunna frihet. Det är lätt att förstå varför så många människor har anammat distansarbete. Det finns inget behov av en dyr pendling eller att betala för en affärsgarderob, utan du kan helt enkelt vakna upp och börja dagen i ditt eget hem. Dessutom finns det verkliga fördelar som ökad produktivitet och minskade stressnivåer eftersom du inte behöver ta itu med kontorspolitik eller andra distraktioner. 

Å andra sidan kan dock hemarbete leda till en känsla av isolering och ensamhet eftersom du inte har kollegor som kan ge dig stöd eller samarbeta. Dessutom kan det bli svårare att hålla fokus på sina uppgifter om man inte har kollegor närvarande. Vem har inte lockats av sin favorit-tv-serie när man borde jobba? Slutligen kan det vara svårt att komma bort från jobbet på kvällar och helger om det behövs, om det inte finns ordentliga gränser mellan privat- och yrkesliv.

Som tur är finns det sätt att få hemarbetet att fungera. Det är viktigt att sätta fasta gränser mellan arbetstid och fritid; att stänga av meddelanden under vissa timmar eller ta regelbundna pauser hjälper oss att hålla distraktioner borta så att vi kan hålla oss fokuserade på våra projekt. Att hålla kontakten med kollegor via e-post eller meddelandeappar - även om det bara är för en snabb chatt - kan dessutom bidra till att förebygga känslor av ensamhet. Slutligen kan en ergonomisk arbetsplats som uppmuntrar till produktivitet hjälpa oss att hålla oss motiverade under hela dagen. 

Digitaliseringen har gjort det enklare än någonsin tidigare för oss att arbeta hemifrån, men som med allt annat i livet finns det för- och nackdelar förknippade med denna nyvunna frihet. För att se till att vi får ut så mycket som möjligt av vår erfarenhet av distansarbete är det viktigt att vi upprättar sunda rutiner och gränser mellan vårt privatliv och våra yrkesmässiga plikter, samtidigt som vi strävar efter att hålla kontakten med kollegorna närhelst det är möjligt - även om det bara är digitalt! Med dessa tips i åtanke borde du vara väl rustad för att göra hemarbetet till en framgång.

FOTO: Intuit Mailchimp


TEXT
Reception™ företagsrådgivning
info@receptionadvisory.se


Reception™ bloggar om allt från marknadsföring, företagande och entreprenörskap till finans, bygg- & fastighetsmarknaden. Vi erbjuder företagsrådgivning och tjänster inom digitalisering. Vi föremedlar även redovisningstjänster och verktyg för automation. Besök oss på www.receptionadvisory.se.